Artikels

Gepubliceerde artikelen sinds nr. 151. Architraaf bestaat pas sinds februari 2014 (nummer 179) in het Nederlands. Meer artikels zijn op de Franstalige versie van deze website te vinden.

Elke volledige of gedeelelijke productie of weergave, door welk middel ook, van de pagina's of afbeeldingen gepubliceerd in het magazine Architrave zonder schriftelijke toestemming van de uitgevers is illegaal en wordt als vervalsing beschouwd.

Artikels

    • Requiem voor een huisvader
    • Het Romeinse recht heeft ons het concept van de bonus pater familias nagelaten, een symbool van goed gedrag in de samenleving. Het bestond erin dat de pater familias de essentiële sociale deugden bezat en in de praktijk toepaste. Als hoofd van zijn huishouden moest hij zich met wijsheid, voorzichtigheid en gezag gedragen. Ons recht heeft dit geërfd door de eeuwen heen, waarbij mannen hun gezag uitoefenden over de wereld om hen heen, inclusief hun eigen echtgenotes.

      Onze samenleving is natuurlijk deels geëvolueerd wat betreft de gelijkheid van mannen en vrouwen. Vaarwel dus autoriteit en derhalve vaarwel concept van bonus pater familias.

      Deze uitdrukking is nu niet meer relevant, niet alleen omdat het gebruik ervan archaïsch zou lijken, maar vooral omdat de doctrine, de rechtspraak en onlangs ook het nieuwe Burgerlijk Wetboek het concept van de bonus pater familias definitief hebben vervangen door dat van de voorzichtige en redelijke persoon.

      In een arrest van het Hof van Cassatie van 11 april 2018 (P.180024.S), met toepassing van artikel 411 van het Strafwetboek, werd beslist dat in dit geval de reactie van de eiser, die toegaf meerdere schoten te hebben gelost om de dood van het slachtoffer te verzekeren, schromelijk onevenredig was met het geleden geweld. Het Hof van Cassatie merkte op dat de rechter in beroep in dit verband had verduidelijkt dat een voorzichtig en redelijk mens, indien hij een wapen bij zich had gehad, “ermee zou hebben volstaan het te gebruiken om een einde te maken aan het ernstige geweld waaraan hij werd blootgesteld, zonder zich ervan te vergewissen, zoals (de eiser) deed, dat de dader (van dit geweld) dood was”. Het Hof van Cassatie wees dus op het gebrek aan terughoudendheid bij het gebruik van het wapen door de eiser, die zelf het slachtoffer was van ernstig geweld dat hem door de tegenpartij was aangedaan.
      ...
       
       
    • AF220 - 12 / 2024 - P22 > 23
    • [PDF]
Maison des architectes
Redacteur van architraaf magazine
In samenwerking met de Waalse Architectenunie
In samenwerking met de Waalse Architectenunie
Architectura
Medewerker van architraaf magazine