Artikels
Gepubliceerde artikelen sinds nr. 151. Architraaf bestaat pas sinds februari 2014 (nummer 179) in het Nederlands. Meer artikels zijn op de Franstalige versie van deze website te vinden.
Elke volledige of gedeelelijke productie of weergave, door welk middel ook, van de pagina's of afbeeldingen gepubliceerd in het magazine Architrave zonder schriftelijke toestemming van de uitgevers is illegaal en wordt als vervalsing beschouwd.
Artikels
-
- De opleidingen van de UWA
Onze opleidingen worden voornamelijk georganiseerd in gebouw G2 (rue Saucin 70 – 5032 Les Isnes)
Info en inschrijvingen: www.uwa.be – formation@uwa.be – 081 28 05 43...- AF219 - 08 / 2024 - P46
- [PDF]
-
- Verstrenging van de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen: welke impact zal dit hebben?
- De Waalse EPB-regelgeving is gebaseerd op de EPBD-richtlijn. In de laatste dagen van de legislatuur hebben het Europees Parlement en de Europese Raad een volledige herziening van deze Europese richtlijn goedgekeurd. De nieuwe EPBD-richtlijn (EU) 2024/1275 trad in werking op 29/05/2024 en geeft de lidstaten twee jaar de tijd om ze om te zetten in nationale wetgeving. Deze volledige herziening maakt dat Wallonië zijn huidige EPB-regelgeving grondig moet aanpassen, met name door een nieuw EPB-decreet en een nieuw uitvoeringsbesluit te implementeren. Hier volgt een kort overzicht van de belangrijkste gevolgen van deze nieuwe Europese richtlijn.
- AF219 - 08 / 2024 - P40 > 41
- [PDF]
-
- 2024 – Terugblik op een jaar vol veranderingen voor overheidsopdrachten
2024 loopt stilaan op zijn einde en het minste wat we kunnen zeggen is dat we ons schrap hebben moeten zetten om op de hoogte te blijven van alle wetgevende ontwikkelingen. Deze omvatten de wijziging van de drempelbedragen voor aanbestedingsmethodes en Europese bekendmaking (1), de verhoging van de drempels voor erkenningsklassen (2), de invoering van een nieuwe wet die onder andere het concept van voorschotten en inschrijvingsvergoedingen regelt (3) en tot slot de verplichting om het E-Procurement-platform te gebruiken voor opdrachten die worden gegund via de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking (4)...
- AF219 - 08 / 2024 - P33 > 35
- [PDF]
-
- Hoe evolueren naar CO2-neutraliteit in ruimtelijke ordening, stedenbouw, architectuur ... ?
Getuigenis van een architect uit de Duitstalige Gemeenschap, die hoopt dat we onszelf niet voor de gek houden en dat we niet langer aarzelen om actie te ondernemen!
Laten we het grondgebied in zijn geheel bekijken
Manfred Lerho kan terugblikken op een lange professionele carrière. De Eupenaar omschrijft zichzelf als “een architect die denkt in termen van stedenbouw”. In de loop van de voorbije decennia heeft hij in die geest tal van projecten gerealiseerd. In een interview met Grenz-Echo boog hij zich over volgende interessante vraag: “Hoeveel wanorde heeft ruimtelijke ordening nodig?" (Wieviel Unordnung braucht die Raumordnung ? )
Sinds 1 januari 2020 valt de ruimtelijke ordening (Raumordnung) (1) in het Duitstalige deel van België onder de verantwoordelijkheid van de Duitstalige Gemeenschap. Deze complexe materie heeft de voorbije jaren aanleiding gegeven tot allerhande workshops en uitvoerige debatten. Reden genoeg om de praktische overwegingen die gepaard gaan met de regelgeving inzake ruimtelijke ordening eens onder de loep te nemen. “De overheden zijn zeer gemotiveerd”, legt Manfred Lerho uit. In deze context vraagt hij zich af of ze “genoeg ruimte voor fouten” laten bij bouw- en civieltechnische projecten. “Het zit in de aard der dingen: in de ruimtelijke ordening verandert de organische orde voortdurend en is absolute harmonie niet mogelijk”.
“Ruimtelijke ordening reikt van 3 meter onder de grondwaterspiegel tot de top van kerktorens”
“Hoeveel ruimte moet er in werkelijkheid geordend worden?” vraagt Manfred Lerho zich af. In zijn ogen “alles van 3 meter onder de grondwaterspiegel tot de top van kerktorens, verspreid over het volledige grondgebied van de Duitstalige Gemeenschap”. Dit betekent dat ruimtelijke ordening over veel meer gaat dan enkel nieuwe gebouwen en renovaties. In dit opzicht is het regionaal ontwikkelingsconcept van de Duitstalige Gemeenschap (REK Regional Entwicklungskonzept) vrij goed gedefinieerd, zeker in termen van ruimtelijke ordening …
Volgens Manfred Lerho is er echter een gebrek aan communicatie en bewustzijn rond de hot topics in de ruimtelijke ordening. Met name het streven naar CO2-neutraliteit is een essentiële uitdaging!...- AF219 - 08 / 2024 - P26 > 29
- [PDF]
-
- De geteisterde onderaanneming
- In de bouwsector doet men regelmatig een beroep op onderaannemers, waarbij de hoofdaannemer (de algemeen aannemer) bepaalde specifieke taken uitbesteedt aan een derde onderneming, meestal een leverancier van gespecialiseerde goederen en diensten, doorgaans op het gebied van afwerking (schrijnwerk, loodgieterswerk, elektriciteit enzovoort).
Onderaanneming is niet zonder risico en dient zorgvuldig te worden voorbereid. De algemeen aannemer neemt een strategische positie in tussen enerzijds de bouwheer, zijn contractant, en anderzijds de onderaannemer(s), die gebonden is/zijn door een afzonderlijk contract. Er moet in het bijzonder op worden gelet dat de doelstellingen (resultaatsverplichting) die de hoofdaannemer voor de klant heeft bepaald volledig worden doorgegeven aan de onderaannemers, met name op het gebied van kwaliteit, prestaties, budget en deadlines.
De figuur van onderaanneming werpt belangrijke vragen op die de wetgever reeds gedeeltelijk heeft opgelost, zoals hierna zal worden toegelicht.
1. De onderaannemer
Tot 1 januari 2025 (cfr. infra) is de onderaannemer, die een contract heeft met de algemeen aannemer, als het ware “immuun” voor aansprakelijkheid ten aanzien van de bouwheer. Als er zich een probleem voordoet, dan zal de bouwheer actie ondernemen tegen de algemeen aannemer met wie hij een contractuele verplichting heeft en zal de bouwheer niet in staat zijn om rechtstreeks actie te ondernemen tegen de onderaannemer, zelfs als de onderaannemer werk heeft uitgevoerd dat aanleiding zou kunnen geven tot de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer... - AF219 - 08 / 2024 - P20 > 21
- [PDF]
-
- Brandwerend beschermen van versterkte betonconstructies
- Om de draagkracht van bestaande betonconstructies te verzekeren, worden deze bij renovaties soms verstevigd met behulp van stalen stroken, gelijmde (koolstof)wapening enzovoort. De vraag stelt zich dan: wat in geval van brand? Dienen deze verstevigingen brandwerend beschermd te worden?
- AF219 - 08 / 2024 - P14 > 15
- [PDF]