Artikels
Gepubliceerde artikelen sinds nr. 151. Architraaf bestaat pas sinds februari 2014 (nummer 179) in het Nederlands. Meer artikels zijn op de Franstalige versie van deze website te vinden.
Elke volledige of gedeelelijke productie of weergave, door welk middel ook, van de pagina's of afbeeldingen gepubliceerd in het magazine Architrave zonder schriftelijke toestemming van de uitgevers is illegaal en wordt als vervalsing beschouwd.
Artikels
-
- De verantwoordelijkheid van de architect met betrekking tot het statuut van aannemer
1. DE BASISBEGINSELEN
Het statuut van de aannemer
A. Toegang tot het beroep
Vanuit administratief oogpunt moeten aannemers voldoen aan specifieke voorwaarden met betrekking tot de toegang tot het beroep, naast andere voorwaarden die hieronder worden toegelicht. De toegang tot het beroep werd geregionaliseerd (artikel 6 §1, VI, 6 van de Bijzondere Wet op de Institutionele Hervormingen).
In het Vlaams Gewest heft het decreet van 18 mei 2018 de wettelijke bepalingen met betrekking tot de basiskennis bedrijfsbeheer op. Het besluit van de Vlaamse regering van 19 oktober 2018 trekt het Koninklijk Besluit van 29 januari 2007 in, dat betrekking had op de beroepsbekwaamheid voor het uitoefenen van zelfstandige activiteiten in de bouw, elektrotechniek en algemene aanneming. Als gevolg hiervan is de bouwactiviteit in het Vlaams Gewest niet langer onderworpen aan de federale regelgeving die de toegang tot het bouwberoep regelt.
In het Waals Gewest is deze wetgeving echter nog steeds van kracht.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt de zaak iets ingewikkelder. Op 17 maart 2023 keurde de Brusselse regering een ontwerp van ordonnantie goed ter vereenvoudiging van de regels voor de toegang tot bepaalde beroepen in de hoofdstad. Het doel van deze ordonnantie is het afschaffen van de verplichting om een basiskennis bedrijfsbeheer aan te tonen om zo het ondernemerschap in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan te moedigen en bijgevolg in overeenstemming te brengen met de eerder vermelde wetgeving van het Vlaams Gewest. Deze voorschriften moeten in de eerste helft van 2024 van kracht worden. De huidige wetgeving blijft dus voorlopig in voege.…- AF216 - 12/2023 - P38-43
- [PDF]
-
- Hydrodemolition: efficiënt en eenvoudig beton verwijderen voor duurzaam herstel
- Hydrodemolition is een efficiënte en veilige methode om beton te slopen, te stralen of saneren en de overige constructie niet te beschadigen. Hiermee wordt het beton tot de gewenste diepte verwijderd, maar blijft de rest van de constructie – waaronder de wapening – onbeschadigd. Het garandeert een uitstekende basis om de betonherstelling uit te voeren met een perfecte hechting aan de bestaande constructie.
In de vorige edities van architraaf wees FEREB reeds op het belang van de voorbereiding voor het realiseren van een duurzame betonherstelling. De diagnose of het vooronderzoek, waarbij de aard en de omvang van de schade in kaart worden gebracht, vormt de basis. De voorbereiding van de ondergrond is echter ook van wezenlijk belang voor het bekomen van een goede hechting en het voorkomen van nevenschade door extra scheurvorming.
De techniek die in het kader van duurzaam betonherstel meer en meer wordt toegepast, is ‘hydrodemolition’. Daarbij wordt het bestaande beschadigde beton selectief verwijderd met water onder zeer hoge druk. Zo kan beton probleemloos verwijderd worden tot achter de wapening zonder deze te beschadigen. Bij toepassing van de traditionele methode met de pneumatische hamer bestaat altijd het risico dat de wapening geraakt wordt, zodat er trillingen ontstaan waarbij mogelijk haarscheurtjes in het niet-aangetaste beton kunnen verschijnen. Dit kan na verloop van tijd leiden tot nieuwe schade.… - AF216 - 12/2023 - P32-33
- [PDF]
-
- Grote Prijs Architectuur van Wallonië: overtuigende projecten, overtuigde jury!
- De zevende editie van de Grote Prijs Architectuur van Wallonië (GPAW) heeft haar besluit gekregen en de winnaars zijn bekend! Om ze te selecteren, bestudeerden de juryleden 129 kandidaturen en bezochten ze twintig projecten in alle uithoeken van Wallonië.
De bekendmaking van de laureaten, georganiseerd door de Union Wallonne des Architectes (UWA) en het Maison Régionale d'Architecture et d'Urbanisme, vond plaats op donderdag 7 december in het Théâtre Royal in Namen, tijdens een gala-avond die deze zevende editie op gepaste wijze afsloot. Vijf winnaars werden beloond met een award, terwijl vier anderen een interdisciplinaire prijs ontvingen. De erelijst ontdekt u op volgende pagina's, wat ons eens te meer toelaat om de uitmuntende kwaliteit van de hedendaagse Waalse architectuur in de verf te zetten.
De winnaars werden gekozen door vier internationale juryleden, na drie dagen van intensieve beraadslaging enkele weken geleden. Christelle Avenier (Parijs – Avenier Cornejo architectes), Paul Bretz (Luxemburg – Paul Bretz Architectes), Stefan Geenen (Barcelona – Benedetta Tagliabue EMBT) en Françoise N'Thépé (Parijs – Françoise N'Thépé Architecture & Design) doorkruisten heel Wallonië – van Bergen tot Luik – en ontdekten alle hoekjes en kantjes van de provincies Henegouwen, Waals-Brabant en Luxemburg. Ze legden honderden kilometers af om 20 van de 129 ingediende projecten met eigen ogen te kunnen aanschouwen. Hun reisschema werd bepaald door hun grondige analyse van de kandidaturen, al bleef er veel ruimte voor improvisatie. Terwijl sommige projecten meteen unaniem werden goedgekeurd, vormden andere realisaties het onderwerp van verhitte discussies. Om frustraties te voorkomen, waren omwegen geen uitzondering, waardoor de discussies soms nog verder werden aangewakkerd.
Aan het einde van deze intensieve driedaagse bereikten ze een consensus. De lijst met winnaars is geen compromis: de mening en architecturale invloeden van elk jurylid werden gerespecteerd. En elk van hen staat honderd procent achter het eindresultaat.
- AF216 - 12/2023 - P08-15
- [PDF]