Artikels
Gepubliceerde artikelen sinds nr. 151. Architraaf bestaat pas sinds februari 2014 (nummer 179) in het Nederlands. Meer artikels zijn op de Franstalige versie van deze website te vinden.
Elke volledige of gedeelelijke productie of weergave, door welk middel ook, van de pagina's of afbeeldingen gepubliceerd in het magazine Architrave zonder schriftelijke toestemming van de uitgevers is illegaal en wordt als vervalsing beschouwd.
Artikels
-
- Zorgvuldige uitvoering leidt tot duurzaam betonherstel
- De uitvoering van een betonherstelling bepaalt in zeer grote mate de duurzaamheid van de reparatie. Een goede voorbereiding, correct gebruik van de geselecteerde producten en een zorgvuldige uitvoering zijn hierbij de belangrijkste parameters.
- AF213 - 12 / 2022 - P42 > 43
- [PDF]
-
- Vervanging van de verwarmingsketel in een bestaand gebouw: over welke opties beschikken we vandaag?
- In het vorige artikel omtrent dit topic, dat verscheen in architraaf nr. 211 van mei 2022, namen we enkele hedendaagse cv-systemen onder de loep: verwarmingsketels (aardgas, propaan, stookolie) en warmtepompen. In dit tweede artikel gaan we dieper in op hout- en biomassaketels (pellets, houtblokken) en zonne-energiesystemen (thermische zonne-energie en fotovoltaïsche zonne-energie). In het volgende artikel zullen we de kenmerken van al deze systemen oplijsten om een vergelijking mogelijk te maken en de keuze van het meest geschikte systeem te vergemakkelijken, afhankelijk van de specifieke omstandigheden in elke situatie.
- AF213 - 12 / 2022 - P32 > 38
- [PDF]
-
- Het Waalse zwarte goud: steenkool of zwart marmer?
- België kwam onlangs in het nieuws vanwege zijn zwart marmer. De grafsteen van Queen Elizabeth II is immers gemaakt van dit gegeerde materiaal. Is dit het nieuwe zwarte goud van Wallonië, ter vervanging van het vroegere steenkool? Wat weten we over dit marmer, dat nog steeds naar het buitenland wordt geëxporteerd en dat wordt omschreven als de meest prestigieuze marmervariant van ons land?
- AF213 - 12 / 2022 - P30 > 31
- [PDF]
-
- Vetusteit: wat is nieuw?
- 1. Tijdens het uitvoeren van renovatiewerken beschadigt een aannemer de muur ter hoogte van de ingang van het naburige eigendom bij de plaatsing van een container (zie afbeelding). De aansprakelijkheid van de aannemer wordt op zich niet betwist, maar de schade – begroot op € 10.000 – wordt wel betwist door de partijen en de experten. De muur, die gebouwd werd in de jaren 50, vertoonde geen enkel teken van barstvorming of instorting die een zekere zwakheid zou kunnen aantonen qua stabiliteit, noch enig gebrek aan onderhoud. Met andere woorden: de muur verkeerde in perfecte staat en vervulde zijn functie perfect.
Het slachtoffer vordert de heropbouw van de muur op identieke wijze, terwijl de aannemer en diens verzekeraar van oordeel zijn dat er een vetusteit van 50% moet worden toegepast, gelet op de anciënniteit van de muur, waardoor het slachtoffer zelf een bedrag van € 5000 ten laste zou moeten nemen. Gelet op de leeftijd van de muur zou het logisch zijn om een vetusteit in aanmerking te nemen, aangezien het slachtoffer een volledig nieuwe muur krijgt. - AF213 - 12 / 2022 - P27 > 29
- [PDF]
-
- Flexibiliteit troef in houten bibliotheekgebouw
- In 2015 vroeg de gemeente Edegem zich af hoe ze een toekomstbestendig vrijetijdscentrum kon creëren, de lokale gemeenschap kon reactiveren en tegelijkertijd een nieuwe standaard voor duurzaam design kon zetten. Het resultaat van de bijbehorende denk- en ontwerpoefening (in het kader van een Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester) is VTC Kruispunt, een flexibel en multifunctioneel gebouw dat volledig is opgetrokken in massieve CLT-panelen en dat in september 2021 werd opgeleverd. De open ruimtes die in eerste instantie als bibliotheek gebruikt worden, kunnen in de toekomst probleemloos getransformeerd worden tot ontspannings-, werk- en ontmoetingsruimtes.
- AF213 - 12 / 2022 - P20 > 22
- [PDF]