Artikels
Gepubliceerde artikelen sinds nr. 151. Architraaf bestaat pas sinds februari 2014 (nummer 179) in het Nederlands. Meer artikels zijn op de Franstalige versie van deze website te vinden.
Elke volledige of gedeelelijke productie of weergave, door welk middel ook, van de pagina's of afbeeldingen gepubliceerd in het magazine Architrave zonder schriftelijke toestemming van de uitgevers is illegaal en wordt als vervalsing beschouwd.
Artikels
-
- Twee teruggetrokken gebouwen
- In een bebouwde context met een grote verscheidenheid aan typologieën herbergt dit project appartementen met een of twee slaapkamers, inclusief de mogelijkheid om gelijkvloerse kantoren in te richten. Het voorlaatste perceel van het blok biedt plaats aan een gebouw dat volledig breekt met het profiel van de overige gevels langs de boulevard. De architectuur is erop gericht om het geheel optimaal in te bedden in de bijzondere omgeving. Om deze ambitie te kunnen waarmaken, hebben de architecten de plaatselijke bewoners en de bevoegde stedenbouwkundigen nauw bij het project betrokken.
- AF208 - 09/2021 - P48 > 50
- [PDF]
-
- Biomimetisch houten paviljoen
- Het paviljoen voor BUGA 2019 geeft digitale houtbouw een nieuwe dimensie. De gesegmenteerde houten schelp is gebaseerd op biologische principes die worden aangetroffen in het platte skelet van zee-egels, die tien jaar lang bestudeerd zijn door de Universiteit van Stuttgart. De unieke lichtgewichtstructuur is volledig digitaal ontworpen en vervaardigd door robots. Dit project illustreert de aanzienlijke impact van digitale technologieën op de bouw en architectuur van de toekomst.
- AF208 - 09/2021 - P37 > 39
- [PDF]
-
- Bestrating, een cruciaal element bij omgevingsinrichting
- Kennis, expertise en hoe ze door te geven …
De catastrofale gevolgen van de stortregens in juli liggen nog vers in het geheugen en zullen ongetwijfeld een blijvende indruk nalaten. Hoewel iedereen het erover eens is dat er vele oorzaken zijn voor dergelijke rampen, is men er unaniem van overtuigd dat de buitensporige verharding van de ondergrond een van de voornaamste redenen is. Er moet dus opnieuw worden nagedacht over de inrichting van publieke ruimtes, met name via een rationeel gebruik van natuursteenproducten. Tegelijkertijd werd begin september in Parijs een rondetafelconferentie aan dit thema gewijd, naar aanleiding van de nieuwe uitgave van een belangrijk naslagwerk over natuursteenbekledingen voor buitenvloeren en bestrating. Het lijkt ons dan ook gepast om nog eens terug te komen op dit brandend actuele onderwerp.
Zoals we al vaak hebben aangehaald in deze rubriek, is de plaatsing van natuursteenbestrating altijd beschouwd als een van de grote specialiteiten van onze contreien. De uitstekende reputatie van de Belgische bestratingsexperts heeft er ooit toe geleid dat ze zich over de hele wereld hebben verspreid om de ‘good practices’ die op onze werven werden uitgetest te exporteren. Het voortbestaan van deze lange traditie is vandaag de dag bedreigd, maar het gebrek aan opleiding en de overdracht van kennis en knowhow is niet de kwestie die wij hier willen behandelen, hoewel ze ongetwijfeld van fundamenteel belang is. Ons discours zal technischer en filosofischer zijn, als we dit woord mogen gebruiken … - AF208 - 09/2021 - P35 > 36
- [PDF]
-
- Het begrip ruwbouw
- De correcte definitie van de basiselementen van een bouwwerk is van kapitaal belang, aangezien zij vele gevolgen met zich meebrengt. Het gaat daarbij onder andere over het toepassingsgebied van de overeenkomsten die de bouwheer moet sluiten met de bouwers en in het bijzonder de architect, de ingenieur en de aannemer. Maar ook de correcte interpretatie van het begrip ‘ruwbouw’ heeft, zoals wij zullen zien, gevolgen voor de verzekering van de bouwers, en dan meer bepaald de dekking in het kader van de tienjarige aansprakelijkheid. Tot slot heeft deze definitie ook een impact op andere soorten overeenkomsten, waaronder de huurovereenkomst. Dat komt echter niet aan bod in dit artikel.
1. Wat is ruwbouw?
a) In het algemeen spreekt men van ruwbouw als gesloten en winddicht.
De ruwbouw omvat de werken die de stevigheid en stabiliteit van het bouwwerk verzekeren (onder meer funderingen, draagmuren, steunbalken …), alsook de bedekking (timmerwerk en dak) en het buitenschrijnwerk (ramen en ruiten), meer bepaald de elementen die bijdragen tot de beschutting tegen slecht weer. De ruwbouw wordt soms ook gedefinieerd als ‘water- en winddicht’ of ‘gesloten ruwbouw’... - AF208 - 09/2021 - P33 > 34
- [PDF]
-
- Artikel 86 van het KB van 18/04/2017 – Wat is het verschil tussen de ‘bestelbasis’ en ‘rangschikkingsbasis’ in open of beperkte procedure?
- Bij overheidsopdrachten is het soms moeilijk te begrijpen waarom een opdracht wordt gegund aan een bedrijf dat misschien wel de laagste inschrijver is in de ‘rangschikkingsbasis’, maar de tweede of derde in rij kan zijn in de ‘bestelbasis’. Kortom: waarom krijgt de ene aannemer de opdracht toegewezen als zijn order duurder is dan dat van een andere? Waarom bestaan er twee verschillende bedragen? En ten slotte: hoe wordt de rangorde bepaald? Wat zijn de doorslaggevende factoren?Deze vragen worden beantwoord in artikel 86 van het Koninklijk Besluit van 18/04/2017. Voor een architect die de offertes voor een overheidsopdracht moet analyseren, is het van essentieel belang dat hij artikel 86 van dit arrest juist begrijpt en vooral getrouw toepast...
- AF208 - 09/2021 - P24 > 25
- [PDF]
-
- GPAW 2021 - Uitslag 2021
- Voor deze zesde editie van de Grote Prijs Architectuur van Wallonië werden 123 projectdossiers ingediend. Stuk voor stuk Waalse projecten of projecten die ontworpen zijn door een architect uit de regio en die in de loop van de voorbije acht jaar gerealiseerd zijn. Acht van deze projecten zijn uiteindelijk bekroond.
De projecten werden onderverdeeld in vijf categorieën: Individuele woning, Collectieve woning, Niet-residentieel gebouw voor collectief gebruik, Kunstwerk of architecturale ruimte en Projecten buiten Wallonië van een Waalse architect. Er werden ook drie overkoepelende onderscheidingen toegekend: de Erfgoedprijs, de Stadsvernieuwingsprijs en de Juryprijs.
De lijst van winnaars staat op de volgende pagina’s. U kunt alle projecten ook raadplegen op de website gpaw.bydw.be
- AF209 - 12/2021 - P6
- [PDF]
-
- Grote Prijs Architectuur van Wallonië 2021 – Waalse architectuur in de kijker
- Bijna driehonderd architecten woonden op donderdag 18 november de uitreiking van de zesde Grote Prijs Architectuur van Wallonië bij in het Koninklijk Theater van Namen. Een waar succes, ondanks de precaire gezondheidssituatie!123 ingezonden projecten, vier internationale juryleden, bijna driehonderd architecten die aanwezig waren op de awardceremonie … Gezien de coronapandemie tastten de Union Wallonne des Architectes (UWA) en het Maison Régionale d'Architecture et d'Urbanisme tot op het allerlaatste moment in het duister wat de organisatie van de zesde Grote Prijs Architectuur van Wallonië betreft …
Gelukkig draaide het uiteindelijk allemaal positief uit! De awardceremonie, die plaatsvond in het Koninklijk Theater van Namen en gepresenteerd werd door Sara De Paduwa, in aanwezigheid van Waals minister van Wonen Christophe Collignon, was een succes. Enkele honderden architecten tekenden present om de projecten van hun collega's te bejubelen.
Ook twee leden van de internationale jury maakten de verplaatsing: Sandra De Giorgio vanuit Parijs en Heleen Hart vanuit Rijsel. De andere juryleden – André Kempe (Rotterdam) en Salima Nagi (Marokko) – waren verhinderd, maar stonden erop om een videoboodschap in te spreken in het kader van de architectuurlezing die 's middags op het programma stond. Een prima gelegenheid om de filosofie achter hun werk uit de doeken te doen en aan te geven op basis van welke principes ze de laureaten hadden uitverkoren.
De juryleden bliezen vergaderen in september. Ze zakten alle vier af naar Wallonië om met eigen ogen zeventien projecten te gaan aanschouwen – projecten die ze op voorhand zelf in de shortlist hadden opgenomen. Na afloop van hun bezoeken selecteerden zij de acht winnaars, die tijdens de ceremonie in de bloemetjes werden gezet.
Deze ontwerpwedstrijd, die sinds 2010 wordt georganiseerd, bleek eens te meer een ideale manier om de Waalse architectuur en de beste recente realisaties in de kijker te zetten. De awardceremonie en de daaropvolgende netwerkdrink vormden de climax van de constructieve discussies over onze architectuur en degenen die ze ontwerpen. Waardevolle momenten waarop architecten elkaar konden ontmoeten en van gedachten konden wisselen over hun verwezenlijkingen, maar ook over de beproevingen waarmee ze soms geconfronteerd worden bij de uitoefening van hun beroep.
- AF208 - 09/2021 - P5
- [PDF]