Artikels
Gepubliceerde artikelen sinds nr. 151. Architraaf bestaat pas sinds februari 2014 (nummer 179) in het Nederlands. Meer artikels zijn op de Franstalige versie van deze website te vinden.
Elke volledige of gedeelelijke productie of weergave, door welk middel ook, van de pagina's of afbeeldingen gepubliceerd in het magazine Architrave zonder schriftelijke toestemming van de uitgevers is illegaal en wordt als vervalsing beschouwd.
Artikels
-
- Houten hoogbouw symboliseert keuze voor ecologie
- Met zijn totale hoogte van 30 meter is Patch22 het hoogste houten gebouw van Nederland. Het rijzige volume telt zes verdiepingen die op schijnbaar nonchalante wijze gestapeld zijn, met lichte onderlinge verschuivingen tot gevolg. Als voornaamste constructie- en afwerkingsmateriaal draagt hout in belangrijke mate bij tot het duurzame, energieneutrale karakter van het indrukwekkende woon-werkcomplex.
- AF195 - 02 / 2018 - P42 > 44
- [PDF]
-
- De drempels en termijnen voor overheidsopdrachten
- De nieuwe reglementering brengt logischerwijs een aantal wijzigingen met zich mee. De voornaamste bezorgdheden van ontwerpers en aanbestedende overheden hebben betrekking op de definitie van de drempels en termijnen. Uiteraard blijven de nieuwe wetteksten en het kluwen van artikels complex – je moet de nieuwe wet en het nieuwe KB van 18/04/2017 tot in de puntjes beheersen om er oplossingen in te kunnen vinden. Er heerst bij de meesten dan ook nog altijd verwarring omtrent de drempel voor Belgische publicatie en die voor Europese publicatie, de drempel en de termijn die van toepassing zijn in een procedure of de drempel die van toepassing is op overheidsopdrachten voor werken, diensten of leveringen.
- AF195 - 02 / 2018 - P40 > 41
- [PDF]
-
- Vennootschappen en persoonlijke aansprakelijkheid
- Prestaties leveren via een vennootschap heeft aanzienlijke voordelen. Wat de aansprakelijkheid betreft, werd deze formule vastgelegd in de wet van 15 februari 2006 omtrent de uitoefening van het beroep van architect in het kader van een rechtspersoon, de zogenaamde wet Laruelle, die de architect toelaat om een vennootschap op te richten en haar ook zo in te schrijven bij de Orde van Architecten, mits naleving van bepaalde voorwaarden. Op voorwaarde dat de zaakvoerder of de bestuurder van de vennootschap de professionele burgerlijke aansprakelijkheid van de vennootschap verzekert, zal het patrimonium van de natuurlijke personen die deel uitmaken van deze vennootschap beschermd zijn en ontsnappen aan de aanspraken van medecontractanten en derden. Maar zoals artikel 9 van de wet van 20 februari 1939 stelt: “Wanneer het beroep van architect uitgeoefend wordt door een rechtspersoon overeenkomstig deze wet, zijn alle zaakvoerders, bestuurders, leden van het directiecomité en meer algemeen alle zelfstandige mandatarissen die optreden in naam en voor rekening van de rechtspersoon hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de verzekeringspremies. Wanneer, in geval van schending van het eerste lid, de rechtspersoon niet door een verzekering gedekt is, dan zijn de bestuurders, zaakvoerders en leden van het Bestuurscomité hoofdelijk aansprakelijk ten opzichte van derden voor iedere schuld die uit de tienjarige aansprakelijkheid voortvloeit.”
- AF195 - 02 / 2018 - P30 > 31
- [PDF]
-
- Over bouwmaterialen en duurzaam bouwen…
- De materiaalkeuze heeft een zware impact op de algemene appreciatie die een bouwproject geniet, ook als men het op de middellange of lange termijn bekijkt – lees: inclusief alle gebruiksfases en de volledige levensduur, tot en met de afbraak, het allerlaatste stadium. Het materiaalaspect is al geregeld onderworpen aan gedetailleerd onderzoek1, en de Belgische federatie van bouwmaterialenproducenten (BMP) wijdde er onlangs een publiek memorandum aan2. Kortom: hoog tijd voor een analyse.
- AF195 - 02 / 2018 - P24 > 25
- [PDF]
-
- De 2050-doelstellingen
- De Waalse langetermijnstrategie voor de energetische renovatie van gebouwen (kortweg SWRE1) werd in juni vorig jaar uit de doeken gedaan. Ze definieert de voornaamste prioriteiten om te voldoen aan de Europese 2050-doelstellingen. En ze zijn ambitieus. Getuige daarvan de beoogde reductie van de algemene broeikasgasuitstoot (met 80 tot 95 %) en een dito reductie van 95 tot 100 % voor de bouwsector…
- AF195 - 02 / 2018 - P17 > 20
- [PDF]